Kelios konditerio taisyklės, paversiančios jūsų pyragus – šedevrais: šokoladinio skanėsto su figomis receptas

Kelios konditerio taisyklės, paversiančios jūsų pyragus – šedevrais: šokoladinio skanėsto su figomis 

Rudeniškas savaitgalis – geriausias metas pasilepinti pyragu. Thierry Lauvray, prekybos tinklo „Iki“ konditerijos ekspertas, sako, kad dabar, kai sezonas lepina sodo ir daržo gėrybėmis, yra geriausias laikas saldiems eksperimentams virtuvėje. Visgi, pyrago iš akies geriau nekepti ir kelias taisykles žinoti praverstų, nes gero pyrago paslaptis – ne tik kokybiški ingredientai, bet ir skonių balansas.  

„Šiuo metu, kai galime mėgautis rudens gėrybėmis, geriausias metas savaitgalius pagardinti kvapniais ir burnoje tirpstančiais pyragais, pagamintais iš tradicinių obuolių, kriaušių, slyvų ar įmantresnio skonio figų, persimonų. Nors kurdamas rudens sezono naujienas visuomet pasitelkiu išradingumą, labiausiai mane įkvepia sezoninės gėrybės, būtent dėl šios priežasties šiuo metu lentynose galima rasti trapios tešlos obuolių pyragą su cinamonu ar grietinėlės kremo pyragą su karameliniu kriaušių įdaru, kurie jau spėjo sulaukti ir tinklo pirkėjų simpatijų“, – sako konditerijos ekspertas. 

Saldžius ingredientus derinkite su šviežiais vaisiais 

Kaip pasakoja T. Lauvray, gero pyrago paslaptis – kokybiški ingredientai: švieži vaisiai, natūralios jų tyrės, tikras šokoladas, sviestas, grietinėlė. Visgi, prancūzas konditeris teigia, kad gaminant desertus daug dėmesio reikėtų skirti ir skonių balansui.

„Tam, kad pyragai nebūtų per saldūs reikėtų  ne tik įvertinti cukraus, medaus ar kitų saldiklių kiekį. Jeigu naudojate tokius saldžius ir skoniu turtingus produktus kaip šokoladas – skonio balansui atsverti į pyragus reikėtų prie jo derančių vaisių. Pavyzdžiui, kriaušių, mangų ar apelsinų, kurie desertą ne tik praturtins ypatingais aromatais, bet ir jo skoniui suteiks gaivumo. Jeigu pagrindinis jūsų pyrago akcentas – karamelė, kepinį pagardinkite obuoliais, ananasais ar vynuogėmis, kurios atkleis nepaprastą šio ingrediento skonį“, – pasakoja T. Lauvray.

Kaip teigia konditeris, jeigu ruošiatės kepti varškės pyragą – derinkite jį su citrusiniais vaisiais: citrinomis arba apelsinais. O norint saldesnės varškės pyrago versijos naudokite persikus, bananus, persimonus ar kitus panašius vaisius. 

Dėmesys – sveikatai 

Anot T. Lauvray, jeigu pyragų gamyboje nei cukraus nei saldiklių naudoti nenorite – ne bėda. Juos galite keisti džiovintais vaisiais: abrikosais, spanguolėmis, datulėmis, figomis. Tie, kurie vengia laktozės, įprastą pieną gali keisti augaliniu sojų, migdolų ar ryžių gėrimu, o vietoj grietinėlės naudoti kokosų pieną.

Jeigu esate netolerantiški glitimui ar norite pasigaminti dar sveikesnę pyrago versiją – vietoj įprastų miltų naudokite migdolų, kokosų ar žemės riešutų miltus. Pasak jo, šie miltai pasižymi ne tik organizmui naudingomis savybėmis, bet ir turi savitą skonį. Pavyzdžiui, migdolų miltuose jaučiamas riešutų prieskonis, kuris kartais šiek tiek primena marcipanus. Kokosų miltų skonis taip pat yra egzotiškas ir šiek tiek saldus, o žemės riešutų miltams, anot konditerijos eksperto, būdingas savitas riešutų skonis.

T. Lauvray gabalėliu gardaus pyrago siūlo pasimėgauti ir namuose ir dalijasi šokoladinio pyrago su figomis receptu. 

Šokoladinis pyragas su figomis

Jums reikės:

Tešlai:

• 200 g smulkių miltų

• žiupsnelio druskos

• 30 g kakavos

• 100 g sviesto

• 2 v. š. klevų sirupo

• 1 kiaušinio

• 1 a. š. vanilės ekstrakto

• 2 v. š. šalto vandens

Įdarui:

• 200 g maskarponės

• 3 v. š. agavų sirupo

• 300 g figų

• 50ml vandens

• 4 želatinos lapelių

• 200g miško uogų

Pagaminimas:

Sumaišykite miltus, druską ir kakavą, sudėkite šaltą kubeliais pjaustytą sviestą ir rankomis įminkykite miltus į sviestą, kad gautųsi trupinių masė. Įmuškite kiaušinį, supilkite klevų sirupą, vanilės ekstraktą ir vandenį bei minkykite tešlą, kol ji taps vientisa. Įvyniokite tešlą į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą 20 minučių. Atvėsusią tešlą plonai iškočiokite ir išklokite ja stačiakampę kepimo formą. Keliose vietose pabadykite tešlą šakute. Ant viršaus uždėkite kepimo popieriaus lakštą ir priberkite džiovintų pupelių, kad jos prislėgtų tešlą ir ši kepdama neprarastų formos. Pašaukite kepimo formą į orkaitę, įkaitintą iki 180°C, ir kepkite 20 minučių. Tuomet kepimo popierių su pupelėmis nuimkite ir kepkite dar 20 minučių.

Į maskarponę supilkite agavų sirupą ir gerai išmaišykite ar išplakite rankiniu plaktuvu. Figas nuplaukite ir supjaustykite. Želatinos lapelius užpilkite vandeniu ir palikite brinkti 5 minutėms. Puode užkaiskite vandenį ir jame apie 3 minutes apvirkite uogas. Tuomet viską sutrinkite rankiniu trintuvu, į karštą uogų masę sudėkite išbrinkusią nusunktą želatiną ir maišykite, kol ši ištirps. Palaukite, kol masė šiek tiek atvės ir sumaišykite ją su maskarpone. Paruoštu kremu įdarykite iškepusią ir atvėsusią tešlą, ant viršaus išdėliokite figas ir dar bent valandą palaikykite pyragą šaldytuve, kad kremas šiek tiek sustingtų. Skanaus!

TAIP PAT SKAITYKITE