Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų: kuo ypatingos jo rūšys

Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų: kuo ypatingos jo rūšys

Aliejus, visai kaip ir kokybiški prieskoniai – neatsiejama kiekvieno burnoje tirptančio patiekalo dalis. Aliejaus rūšių šiuo metu yra pačių įvairiausių, o renkantis sau tinkamą – gali susisukti galva. Aldona Čepulis, prekybos tinklo „Iki“ kokybės ekspertė, sako, kad būtent dėl šios priežasties svarbu žinoti, kuo kiekviena rūšis skiriasi ir kaip įvairios kilmės aliejus panaudoti kasdienėse gastronominėse kelionėse.

„Sveiki aliejai yra svarbi kiekvieno kasdienio raciono dalis. Be aliejaus mažai įsivaizduojamas daugelis mėgstamų ir mums žinomų patiekalų: aliejumi gardinamos salotos, makaronai, sriubos, netgi ledai bei gaminami įvairiausi padažai. Pastebime, kad aliejui vis išrankesni tampa ir pirkėjai. Jie parduotuvių lentynose dairosi ne tik rapsų ar saulėgražų, bet ir kokybiškio alyvuogių, sėmenų ar moliūgų sėklų aliejaus, būtent dėl šios priežasties esme paruošę itin platų jo asortimentą: nuo sėmenų iki Štirijos moliūgų sėklų aliejaus“, –pasakoja A. Čepulis. 

Kaip teigia ekspertė, įvairiausi aliejai plačiai naudojami įvairiose pasaulio virtuvėse: Viduržiemio jūros šalys savo patiekalų neįsivaizduoja be alyvuogių aliejaus, Azijoje mėgstamas sezamų, o austrai, rumunai bei vengrai itin mėgsta moliūgų sėklų aliejų. 

Pasak A. Čepulis, aliejus yra ne tik skanus, bet ir sveikas patiekalų ingredientas. Jis atlieka svarbų vaidmenį organizme. Aliejaus naudojimas įvairiuose patiekaluose organizmui padeda įsisavinti vitaminus A, D, E ir K. Aliejuje taip pat yra ir omega-3 bei omega-6 riebalų rūgščių. Jo vartojimas būtinas smegenų ir nervų sistemos veiklai. 

Anot ekspertės, aliejaus rūšių yra pačių įvairiausių, tačiau kiekviena iš jų turi skirtingą poveikį organizmui ir panaudojimo būdą, dera prie skirtingų valgių. Būtent dėl šios priežasties žinovė dalijasi keliomis įžvalgomis apie „skystąjį auksą“ ir skirtingų jo rūšių savybes. 

Moliūgų sėklų aliejus. Moliūgai yra nepamainomas rudens patiekalų atributas, o jų sėklos – nuostabaus skonio ir aromato aliejaus šaltinis. Riešutų skonį primenančiu aliejumi gardinkite pikantiškus ir saldžius patiekalus. Šio aliejaus nekaitinkite, nes kylant temperatūrai prarandamos naudingosios savybės.

Štirijos moliūgų sėklų aliejus. Štirijos regione gaminamas moliūgų aliejus išsiskiria sodria žalia spalva ir ryškiu riešutų skonio aromatu. Šis moliūgų sėklų aliejus yra natūralus produktas, pasižymintis ne tik riešutų skoniu ir maloniu aromatu, bet ir sveikatą teigiamai veikiančiomis savybėmis: jis gali pagerinti virškinimą, veikia kaip antioksidantas, be to, stiprina plaukų augimą. Moliūgų sėklų aliejus gali būti naudojamas tiek šaltiems, tiek karštiems patiekalams gardinti, tačiau kaip ir įprasto moliūgų aliejaus, šio taip pat kepimui naudoti nerekomenduojama. 

Alyvuogių aliejus. Nerafinuotas šalto spaudimo alyvuogių aliejus laikomas vienu vertingiausių, be to, pasižymi intensyviais skoniais – nuo aitrumo, kartumo iki rūgštumo. Aliejaus skonį lemia alyvuogių rūšis, uogų nurinkimo ir paruošimo laikas bei klimatas. Tai bene universaliausias aliejus, kuriuo galima mėgautis vilgant duoną, gardinant salotas, padažus, kepinių tešlą, ruošiant marinatus. Rafinuotas alyvuogių aliejus tinka ir kepimui, tačiau nerafinuoto kepimui naudoti nerekomenduojama.

Graikinių riešutų aliejus. Iš kitų išsiskiria maloniu skoniu ir kvapu. Labai tinka gardinti desertams, salotoms bei jau pagamintiems patiekalams. Tiesa, susilaikykite nuo kaitinimo, nes kylant temperatūrai dingsta naudingosios šio aliejaus savybės.

Sėmenų aliejus. Šis aliejus įnoringas – jis netinkamas kepimui ir galioja ribotą laiką. Laikykite jį tamsioje, vėsioje vietoje ir sunaudokite per mėnesį, kitaip aliejus apkars. Sėmenų aliejaus panaudojimo būdų netrūksta: gardinkite raugintus kopūstus, šviežutėles salotas, praturtinkite grybų, daržovių patiekalų bei košių skonį.

Kanapių aliejus. Spaudžiamas jis iš kanapių sėklų ir kaip joks kitas tinka gardinti salotoms, košėms ar kitiems kruopų patiekalams. Tik būkite atidūs – suvartokite aliejų per 1–2 mėnesius ir jokiais būdais nenaudokite kaitinimui.

Sezamų aliejus. Šis aliejus pasižymi išskirtiniu aromatu ir skoniu. Dažniausiai naudojamas gaminant Pietryčių Azijos virtuvės patiekalus – salotas, padažus, juo apšlakstomi ir jau pagaminti valgiai. Prieš kaitindami, būtinai perskaitykite informaciją ant pakuotės, nes ne visos sezamų aliejaus rūšys tinka kepimui.

TAIP PAT SKAITYKITE