Reguliarus citrusinių vaisių vartojimas turi svarbią reikšmę imuninei sistemai. Juose esantis vitaminas C yra vienas iš pagrindinių vitaminų, lemiančių organizmo atsparumą ligoms. Be to, citrusiniai vaisiai universaliai kulinarijoje panaudojamas ingredientas. Iš jų galite gaminti glotnučius, jais gardinti salotas, desertus, mėsos ar žuvies patiekalus, arbatas ar tiesiog išsispausti šviežių sulčių. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad citrusiniai vaisiai žiemą tarp pirkėjų itin populiarūs, o daugiausia dėmesio sulaukia klementinai.
„Žiema – geriausias metas mėgautis įvairiausiais citrusiniais vaisiais. Pastebime, kad jie tikrai populiarūs tarp pirkėjų. Būtent dėl šios priežasties esame paruošę gausų jų asortimentą: nuo tradicinių apelsinų, mandarinų, klementinų bei natūraliai prinokusių klementinų su šakelėmis, iki raudonųjų bei geltonųjų greipfrutų, citrinų“, – teigia V. Budrienė.
Imuniteto stiprintojai
Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė, sako, kad citrusinių vaisių naudą organizmui patvirtina ne tik mitybos specialistai, bet ir gydytojai. Pavyzdžiui, peršalus jie pirmiausia rekomenduoja gerti daug skysčių ir patikina, kad geriausia gerti arbatą su citrina. Vis dėlto svarbu paminėti, kad citrusiniuose vaisiuose esantis vitaminas C yra jautrus aukštai temperatūrai, todėl citrinos geriau nedėti į ką tik užplikytą arbatą, verčiau palaukti, kol ji šiek tiek atvės, ir tuomet įspausti šlakelį citrinų sulčių. Tiesa, vitaminas C ne tik stiprina imunitetą ir padeda organizmui gintis nuo šaltuoju sezonu puolančių virusų, bet ir užtikrina greitesnį kūno atsistatymą po ligos. Negana to, šis vitaminas itin reikšmingas geležies pasisavinimo procese, taigi turime užtikrinti, kad mums jo niekada netrūktų.
Anot ekspertės, citrusiniai vaisiai, kaip ir brokoliai, kopūstai bei salierai, taip pat turintys daug vitamino C, yra laikomi „riebalų degintojais“, todėl tiems, kurie rūpinasi savo kūno linijomis, juos verta įtraukti į savo racioną. Be to, citrusiniai vaisiai gali būti naudingi ir siekiant nepersivalgyti, nes juose gausu tirpiųjų skaidulių, o šios padeda pajusti sotumą. J. Sabaitienė dalijasi ir dar keliomis įdomybėmis, kokią naudą teikia skirtingi citrusiniai vaisiai.
Skirtingi vaisiai – skirtinga nauda
Citrinos. Šie vaisiai nuo senų laikų yra vienas populiariausių pagalbininkų, kovojant su žiemą puolančiomis ligomis, todėl nenuostabu, kad citrinas mėgo ir mūsų mamos, ir močiutės, ir prosenelės. Suvalgius vieną citriną arba išgėrus jos sulčių, organizmas praturtinamas net 31 miligramu vitamino C, o tai sudaro maždaug pusę visos rekomenduojamos paros normos. Mitybos specialistai siūlo rytais išgerti puodelį drungnos arbatos su citrina: užplikykite mėgstamą arbatą, palaukite, kol ji atvės, ir įspauskite citrinų sulčių. Nei jos, nei medaus nerekomenduojama dėti į verdantį vandenį, nes karštis sunaikina naudingas maistines medžiagas, vitaminus bei mineralus.
Klementinai. Spalvingieji klementinai yra apelsinų ir mandarinų hibridas, pasižymintys saldžiu skoniu, lengvai nusilupančia odele ir mažu kauliukų kiekiu. Klementinus atpažinsite iš švelnios spalvos odelės ir intensyvaus svaiginančio aromato. Šiuos vaisius sudaro net 87 proc. vandens, todėl jie visiškai nekaloringi. 100 gramų klementinų yra net 2 gramai skaidulų, o tai sudaro 10 proc. suaugusiesiems rekomenduojamos paros normos.
Didieji greipfrutai. Šios rūšies greipfrutai yra saldūs, sultingi ir itin dideli. Jų skonis primena įprastus greipfrutus, tačiau yra kur kas saldesnis, todėl puikiai tinka salotose ar desertuose. Įdomu dar ir tai, kad kulinarijoje dažnai naudojami ne tik patys greipfrutai, bet ir jų žievelės. Pavyzdžiui, iš didžiojo greipfruto žievelių galima virti marmeladą. Jas dažnai naudoja ir ruošiant įvairiausius pagardus arba saldumynus. Be to, viename vaisiuje, kuris gali užaugti iki meliono dydžio, randama net 6 gramų skaidulų, kurios yra itin naudingos sveikatai.
J. Sabaitienė dalijasi net trimis receptais, kuriuose išradingai panaudosite citrusus: nuo salotų iki pusryčių patiekalų ar desertų.
Lietiniai apelsinų padaže
Jums reikės:
• 125 g kvietinių miltų
• 250 ml pieno
• 2 kiaušinių
• 1 pakelio vanilinio cukraus
• žiupsnelio druskos
• 30 g sviesto
Padažui:
• 3 apelsinų
• 1 citrinos
• 125 g cukraus
• 125 g sviesto
• 3 šaukštelių apelsinų skonio sirupo
Gaminame:
Miltus, pieną, kiaušinius, vanilinį cukrų ir druską sumaišykite dubenyje iki gana skystos konsistencijos, tinkamos lietiniams. Palikite lietinių tešlą pastovėti apie valandą kambario temperatūroje. Pilkite į keptuvę po maždaug ¾ samčio tešlos ir kepkite plonus lietinius. Iškepus lietiniams, ruoškite padažą.
Išspauskite trijų apelsinų ir citrinos sultis. Sviestą supjaustykite kubeliais ir ištirpinkite jį keptuvėje, kol švelniai paruduos. Leiskite jam tirpti lengvai paversdami keptuvę į šonus. Į keptuvę supilkite citrusų sultis ir smulkia tarka sutarkuokite vieno apelsino žievelę. Kaitinkite padažą kelias minutes ant kiek didesnės nei vidutinės ugnies tol, kol sutirštės. Įdėkite dar sviesto ir trumpai pakaitinkite. Įpilkite šlakelį
apelsinų sirupo ir keletą minučių pakaitinkite. Sulenkite iškeptus lietinius trikampio forma ir dėkite į padažą keptuvėje. Kepkite po porą minučių iš abiejų pusių.
Tortas su mandarinais ir rikota
Jums reikės:
Biskvitui:
• 5 kiaušinių
• 5 v. š. karšto vandens
• 180 g cukraus
• 200 g miltų kepiniams
• 1 a. š. kepimo miltelių
• 1 mandarino tarkuotos žievelės
Papuošimui:
• 2 mandarinų
• 20 g pistacijų
Rikotos kremui:
• 500 g rikotos
• 200 ml grietinėlės
• 3 v. š. cukraus pudros
• 1 a. š. vanilės ekstrakto
• 2 mandarinų sulčių ir tarkuotos žievelės
• 100 g kapotų pistacijų
• 5 g želatinos
Gaminame:
Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Pirmiausia paruoškite biskvitą. Kiaušinius išplakite elektriniu plaktuvu iki standumo, įpilkite karšto vandens ir, po truputį berdami cukrų, plakite dar apie 5 minutes. Dubenyje miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir po truputį, nuolat maišydami, supilkite juos į kiaušinių masę. Viską išmaišykite iki vientisos masės ir įmaišykite mandarinų žievelę. Apvalią kepimo formą padenkite kepimo popieriumi, supilkite į ją paruoštą tešlą ir kepkite orkaitėje 25–30 minučių. Palaukite, kol iškepęs biskvitas atvės, ir išilgai perpjaukite jį į dvi lygias apvalias dalis. Želatiną užpilkite trupučiu šalto vandens ir palaukite, kol išbrinks.
Nedideliame puode pakaitinkite grietinėlę, supilkite išbrinkusią želatiną ir maišykite, kol želatina visiškai ištirps. Į švarų indą sudėkite rikotą, supilkite grietinėlės ir želatinos mišinį, mandarinų sultis, vanilės ekstraktą, suberkite cukraus pudrą bei tarkuotą mandarinų žievelę ir viską gerai išplakite elektriniu plaktuvu. Į paruoštą kremą įmaišykite kapotas pistacijas. Apvalios formos dugną padenkite vienu biskvito sluoksniu, ant viršaus tolygiai paskirstykite kremą, uždenkite kitu biskvito sluoksniu ir šaldykite tortą šaldytuve bent 3–4 valandas. Kai kremas sutvirtės, išimkite tortą iš formos, apibarstykite cukraus pudra ir papuoškite mandarinais bei pistacijomis.
Daržo salotos su mandarinais ir granatais
Jums reikės:
• 100 g salotų
• 3 mandarinų
• 80 g fetos
• 1 granato
• 50 g graikinių riešutų
Padažui:
• 100 ml mandarinų sulčių
• 1 a. š. maltų raudonųjų paprikų
• 1 v. š. sojų padažo
• 1 a. š. Dižono garstyčių
Gaminame:
Padažui skirtus ingredientus sudėkite į dubenėlį ir gerai išmaišykite. Į salotų indą sudėkite nuplautas salotas, mandarinų skilteles, granato sėklas, kubeliais supjaustytą fetą ir pasmulkintus riešutus. Viską pagardinkite paruoštu padažu ir patiekite.