Šiais laikais, kai žmonių mitybos įpročiai ir apribojimai yra labai skirtingi, sveikatai palankaus ir pigaus maisto paieškos dar niekada nebuvo tokios svarbios. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad verta stebėti savo organizmo pojūčius ir pagal tai koreguoti mitybą: mat ne visi toleruoja pieno ar grūdinėse kultūrose esančių sudėtinių dalių, pavyzdžiui, laktozės ar glitimo, o pridėtinio cukraus turėtų vengti kiekvienas. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos teigimu, šiuo metu asortimente – itin platus maisto be pieno cukraus, glitimo ir pridėtinio cukraus pasirinkimas, tereikia dairytis tam tikro ženklinimo, kad juos būtų lengviau pastebėti. Tiesa, yra keletas taisyklių, į ką svarbu atkreipti dėmesį.
Kada vertėtų dairytis produktų be pieno cukraus – laktozės?
Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė įvardija pirmąjį ženklą, signalizuojantį, kad organizmas greičiausiai netoleruoja laktozės – tai nemalonūs jutimai pilve, atsirandantys suvalgius laktozės turinčio maisto.
„Jei netoleruojate pieno cukraus – laktozės – galite jausti pilvo pūtimą, gurguliavimą, kitus su virškinimo darbu susijusius sutrikimus. Tačiau galimi ir kiti įvairūs sveikatos sutrikimai: bendras nuovargis ar galvos skausmai. Pieno produktai užima svarbią vietą sveikatai palankioje mityboje: jie aprūpina organizmą baltymais, įvairiais vitaminais ir mineralinėmis medžiagomis, pavyzdžiui, kalciu, kuris labai reikalingas kaulams. Vis dėlto, jei suvalgę pieno produktų pradedate jausti diskomfortą – verta paieškoti to priežasčių. Mat tikrai, ne visi gali vartoti pieno produktus su laktoze“,– sako dr. E. Gavelienė.
Laktozės ar glitimo netolerancija?
Gydytoja dietologė atkreipia dėmesį, kad labai panašius signalus organizmas siunčia, kai žmogus yra jautrus kai kuriuose grūduose randamam baltymui – glitimui: populiariausios šio baltymo turinčios kruopos yra kviečiai, miežiai, rugiai ir jų produktai.
„Žmonės, kuriuos vargina neceliakinis jautrumas glitimui arba sergantys celiakija paprastai jaučia energijos trūkumą, nuolatinį nuovargį, taip pat skundžiasi sutrikusia virškinimo sistemos veikla. Tokiu atveju jaučiamas pilvo pūtimas, skausmas, pasireiškia pykinimas. Be to, glitimo netoleravimas gali sukelti ir svorio kritimą ar kitų rimtų sveikatos sutrikimų, todėl visuomet reikėtų būti atidiems ir stebėti organizmo siunčiamus signalus bei pasireiškusias reakcijas į tam tikrus produktus“, – ragina dr. E. Gavelienė.
Kad cukraus nesuvalgytume per daug
Gydytoja dietologė taip pat pažymi, kad stebint savo laktozės ir glitimo toleranciją, verta atsižvelgti ir į suvartojamo cukraus kiekį: cukraus dienos kiekis, kurio nepatartina viršyti, yra maždaug 10-15 g per dieną. Šiuo atveju skaičiuojamas cukrus, kurį dedame į maistą patys bei tas, kurį įdėjo maisto produktų gamintojas (pridėtinis cukrus). Cukraus perteklius slopina apetitą, taip mažiau suvalgoma sveikatai palankaus maisto, taip pat tai prisideda prie lėtinio uždegimo skatinimo organizme.
„Cukraus suvartojimo norma skirta tam, kad apsaugotų žmogų nuo pašalinių, lengvai įsisavinamų angliavandenių, kuris žalingas ne tik cukriniu diabetu sergantiesiems, bet ir kiekvienam. Šiandien žinoma, jog cukraus perteklius skatina nutukimo, širdies ir kraujagyslių ligų, kai kurių vėžio formų ir kitų medžiagų apykaitos ligų vystymąsi bei paūmėjimus. Norint išvengti normos perviršio reikėtų patiems nedėti papildomo cukraus į patiekalus, nesaldinti gėrimų. O renkantis produktus reikėtų ieškoti tokių, kurių 100 g randama ne daugiau nei 5 g cukraus“, – sako dr. E. Gavelienė.
Alternatyvos turintiems specialių mitybos poreikių
Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad dabar net ir itin reiklūs savo mitybai pirkėjai gali rinktis iš plataus prekių asortimento: galima rasti įvairių kategorijų maisto produktų, kuriuose nėra pridėtinio cukraus, glitimo ar laktozės.
„Siūlome pirkėjams dairytis produktų, pažymėtų specialiais ženklais: taip galima atskirti, kurios maisto prekės neturi pridėtinio cukraus, glitimo bei pieno baltymo. Pavyzdžiui, nubrauktu pieno buteliuku „Rimi“ e. parduotuvėje bei parduotuvės lentynose paženklinti produktai yra be pieno baltymo, o perbrauktu lašu su „L“ raide viduje pažymėti produktai – be laktozės. Tai – alternatyvus pienas, riešutų ir sojų gėrimai, sūriai, jogurtai ir kiti. O perbraukta kviečio ikonėlė žymi, kad tokie mūsų asortimento produktai kaip avižų gėrimas, makaronai, dribsniai, įvairių grūdų duonos mišinys „Rimi“ neturi sudėtyje glitimo. Analogiškai perbraukti trys cukraus kubeliai žymi, kad tam tikri produktai neturi pridėtinio cukraus, tai – įvairūs sausainiai, džemai, juodasis šokoladas ir panašiai“, – vardija ekspertė.
Pardavimai išlieka stabilūs
O. Suchočeva teigia, jog prekių kategorijose, kurias sudaro produktai be pridėtinių cukrų, glitimo ir pieno baltymo 2023 metais buvo įvesta virš 120 naujienų.
„Lyginant 2023 ir 2022 metų pardavimus galima pastebėti, jog jie išliko stabilūs. Taip pat matyti dvi tendencijos: kadangi minėtos kategorijos produktų kaina kiek aukštesnė už „standartinių“, tai matyti, jog pirkėjai dairosi pigesnių alternatyvų. Tad pirkta daugiau akcinių, privačios etiketės produktų. Nepaisant to, susidomėjimas produktais be pridėtinių cukrų, glitimo ir pieno baltymo išlieka: žmonės renkasi sveikatai palankesnį maistą, ypač – be pridėtinių cukrų, taip pat – prekes sportuojantiems bei mėsos pakaitalus iš sojos“, – pardavimų tendencijas aptaria ekspertė.