Kiaušiniai – neatsiejama visavalgių kulinarinio pasaulio dalis: dažname recepte rasime ingredientų sąrašą, kurio viršuje pažymėtas bent vienas patiekalui pagaminti reikalingas kiaušinis. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad šis produktas – neatsiejama sveikatai palankaus raciono dalis, nes praturtinta jį baltymais, svarbiausiais vitaminais bei mineralais, ypač dėmesio vertas jo trynys. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos teigimu, nors dažnas pirkėjas papildo savo krepšelį kiaušiniais, ne visada būna aišku, ką žymi jiems priskirta AA, A ar B klasė. Be to, dabar verta pasinaudoti puikia proga pigiau įsigyti kiaušinių – šį savaitgalį (lapkričio 2–5 d.) aktyvavus 46 proc. nuolaidų kuponą kaimiški kiaušiniai „OLUKSNE THE CHICK GAME“ „Rimi“ parduotuvėse kainuos tik 1,49 Eur. O papildžius kiaušinių atsargas metas traukti keptuves bei kviesti draugus ypatingam škotiškų kiaušinių brančui.
Kas bendra visiems kiaušiniams?
Kiaušiniai – be abejonės vienas pagrindinių visavalgių baltymų šaltinių. Dažno žmogaus rytas prasideda nuo šio produkto – kepto ar virto – bei kai kada vakarienė užbaigiama desertu, kurio paruošimas paprastai taip pat neapsieina be kiaušinių. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, šis produktas pasižymi ne tik aukštos kokybės baltymais, bet ir tam tikru vitaminų bei mineralų rinkiniu.
„Kiaušiniai yra maistingas produktas, kuriame gausu aukštos kokybės baltymų, svarbiausių vitaminų ir mineralų. Viename dideliame kiaušinyje yra apie 6 g baltymų, o be šios medžiagos, kiaušiniuose taip pat yra tokių svarbių maistinių medžiagų kaip vitaminas B12, vitaminas D, cholinas ir selenas. Ypač vertas dėmesio kiaušinio trynys, kuriame yra naudingų junginių, pavyzdžiui, liuteino ir zeaksantino, palaikančių akių sveikatą. Kiaušiniai yra universalus maisto produktas, todėl juos patogu įtraukti į subalansuotą mitybą: juos galima paruošti įvairiais būdais ir naudoti įvairiuose receptuose – nuo salotų iki sumuštinių“, – pasakoja dr. E. Gavelienė.
Klasifikuojama pagal pagrindinius komponentus
Kiaušiniai kruopščiai rūšiuojami, kad būtų užtikrinta jų kokybė ir sauga vartotojams. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kad pagal klasifikavimo sistemą kiaušiniai skirstomi į skirtingas klases, o AA klasė žymi aukščiausią šio produkto kokybę.
„Atliekant klasifikavimą pirmiausia atsižvelgiama į du pagrindinius kiaušinio komponentus: trynio išvaizdą ir baltymo storį. Šie veiksniai suteikia vertingos informacijos apie kiaušinio šviežumą ir bendrą kokybę, todėl vartotojams lengviau išsirinkti geriausiai jų poreikius atitinkančius kiaušinius“, – teigia ekspertė.
O. Suchočeva pasakoja, kad kiekviena kiaušinių klasė išsiskiria pagal specifinius bruožus, kurie lemia, kokiam patiekalui juos geriausia naudoti: „Pavyzdžiui, AA klasės kiaušinių kategorijoje kiaušinio trynys yra ryškus ir išsiskiria kiaušinio centre, o baltymas yra storas ir skaidrus. Šios savybės rodo aukštą šviežumo ir kokybės lygį, todėl AA klasės kiaušiniai idealiai tinka patiekalams, kuriems labai svarbi kiaušinio išvaizda ir tekstūra, pavyzdžiui, plaktiems ar keptiems kiaušiniams. Griežtas AA klasės kiaušinių atrankos procesas užtikrina, kad vartotojai gautų ne tik šviežius, bet ir vizualiai patrauklius kiaušinius, todėl jie yra populiarus profesionalių kulinarų pasirinkimas.“
Kuo skiriasi AA, A ir B klasės kiaušiniai?
Ekspertė aiškina, kad A klasės kiaušiniai – dar viena paplitusi kategorija, kuri yra šiek tiek žemesnės kokybės nei AA klasės kiaušiniai, tačiau jie vis tiek yra itin geros, pirkėjų mėgstamos rūšies produktas.
„A klasės kiaušinių trynys gali būti šiek tiek mažiau ryškus arba baltymas šiek tiek plonesnis nei AA klasės kiaušinių. Jiems dažnai teikiama pirmenybė receptuose, kuriuose nėra daug dėmesio skiriama vizualiniams kiaušinio aspektams, pavyzdžiui, kepimui. A klasės kiaušiniai yra patikimas pasirinkimas kasdieniam maisto ruošimui“, – pataria O. Suchočeva.
Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė priduria, kad galima rasti dar vienos – B klasės – kiaušinių: jų rinkoje galima rasti rečiau ir jie paprastai naudojami komerciniams tikslams arba perdirbtiems produktams gaminti.
„Šie kiaušiniai gali turėti plokštesnį trynį ir plonesnį baltymą. Juos vis tiek galima valgyti, tačiau jų išvaizda ir tekstūra gali neatitikti valgomiesiems kiaušiniams keliamų reikalavimų. Iš esmės kiaušinių rūšiavimas suteikia vartotojams aiškią galimybę pasirinkti geriausiai jų kulinarinius poreikius atitinkančius kiaušinius, nesvarbu, ar jie teikia pirmenybę šviežumui ir išvaizdai, ar jiems reikalingi kiaušiniai įvairiems pramoniniams tikslams“, – tikina ekspertė.
Kaip geriausia laikyti kiaušinius namuose?
O. Suchočeva pasakoja, kad norint tinkamai laikyti kiaušinius namuose ir ilgiau juos išlaikyti šviežius, būtina laikytis kelių rekomendacijų: juos laikyti šaldytuve, originalioje pakuotėje bei šalčiausioje šaldytuvo dalyje.
„Kiaušinius reikėtų laikyti šaldytuve, nes tai padeda sulėtinti bakterijų dauginimąsi ir prailgina jų šviežumą. Laikykite juos originalioje dėžutėje, kad apsaugotumėte nuo stipraus kvapo ir skonio sugėrimo iš kitų šaldytuve esančių maisto produktų. Taip pat kiaušinius laikykite šalčiausioje šaldytuvo dalyje, ant lentynos, o ne durelėse, nes durelėse temperatūra svyruoja“, – rekomenduoja ekspertė ir primena, jog šią savaitę kokybiškų A klasės 10 vnt. kaimiškų kiaušinių „OLUKSNE THE CHICK GAME“ galima įsigyti ženkliai pigiau: lapkričio 2–5 d., aktyvavus specialų 46 proc. nuolaidos kuponą, „Rimi“ parduotuvėse ir e. parduotuvėje www.rimi.lt jie kainuos tik 1,49 Eur, perkant su lojalumo kortele. Kuponą rasite prisijungę prie „Rimi“ mobiliosios aplikacijos savo telefone arba kortelių terminale parduotuvėje.
Ekspertė taip pat primena, jog sutaupyti padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos: „Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse. O akcijos laikotarpiu kuo daugiau apsipirksite, tuo daugiau „Mano Rimi“ pinigų uždirbsite kitą mėnesį – nuo 1 iki 2,5 proc.“
Kviečiame suburti draugus gardžiam brančui: škotiški kiaušiniai nepaliks abejingų, o receptu tikrai teks vėliau dalintis.
RECEPTAS
Škotiški kaušiniai
Patiekalui reikės:
90 g stambiai suplėšytos bagetės;
6 vnt. didelių kiaušinių;
450 g maltos jautienos;
3 vnt. česnako skiltelių, susmulkintų;
15 g smulkiai tarkuotos citrinos žievelės;
120 g universalių miltų;
Kepimui skirto aliejaus;
Salotų patiekimui;
Druskos ir pipirų pagal skonį.
Gamybos eiga:
- Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros. Dėkite stambiai suplėšytą bagetę ant kepimo skardos ir kepkite, kol ji taps sausa, o tai turėtų trukti apie 6 minutes. Tada maisto smulkintuvu sutrinkite bagetę, kad susidarytų smulkūs trupiniai, ir perkelkite juos į dubenį.
- Tuo tarpu užvirinkite nedidelį puodą vandens. Atsargiai įdėkite 4 kiaušinius ir virkite 6 minutes; atvėsinkite šaltame vandenyje, tada nulupkite ir atidėkite į šalį.
- Vidutiniame dubenyje sumaišykite jautieną, česnaką, citrinos žievelę, kiaušinį ir po 1/2 arbatinio šaukštelio druskos bei pipirų. Iš ketvirtadalio jautienos mišinio suformuokite plokščią diską ir į jo vidurį įdėkite 1 minkštai virtą kiaušinį. Švelniai apvyniokite jautieną aplink kiaušinį. Pakartokite su likusia jautiena ir minkštai virtais kiaušiniais.
- Negiliame dubenyje sumaišykite universalius miltus su 1/2 arbatinio šaukštelio druskos. Kitame dubenyje suplakite kiaušinį su 1 arbatiniu šaukšteliu vandens. Į trečią dubenį suberkite džiūvėsėlius. Vidutiniame puode įkaitinkite rapsų aliejų.
- Apvoliokite kiaušinius taip: iš pradžių miltų mišinyje, tada kiaušinių mišinyje ir galiausiai džiūvėsėliuose. Apvoliotus kiaušinius kepkite dviem atskiromis partijomis, kol jie taps auksinės spalvos, prireikus apverskite, o tai turėtų trukti apie 4-5 minutes kiekvienai partijai. Jei norite, galite patiekti su salotomis.
Skanaus!