Pirmosios vyšnios – pats tikriausias ženklas, kad vasara įsibėgėjo. Tai – itin mėgstamos šiltojo sezono uogos, be kurių vasara sunkiai įsivaizduojama. Vyšnios ne tik traukia iš tolo savo vaiskiu raudoniu, bet ir yra nuostabus desertas karštą vasaros dieną. Be to, vyšnias skanu valgyti tiek vienas, tiek jomis gardinti įvairius desertus – ledus, tortus, pyragus, bandeles ar gaivius kokteilius. Taip pat verta išsivirti ir vyšnių uogienės. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė sako, kad šviežio derliaus vyšnių pirkėjams siūloma jau pačioje liepos pradžioje, o jų populiarumą rodo ir pardavimų duomenys.
Itin mėgstamos uogos
„Šviežio derliaus uogos yra itin mėgstamos ir vertinamos. Siekdami pirkėjams užtikrinti platų jų pasirinkimą, bendradarbiaujame su vietos ir užsienio uogų augintojais bei tiekėjais. Nors pastarosios savaitės tikrai lepino karščiu, vis dėlto lietuviškų uogų dar reikia palaukti, todėl pirmąsias vyšnias pirkėjams pristatome iš Pietų šalių, kur jų derlius sunoksta anksčiau. Analizuodami pardavimų duomenis matome, kad per sezoną pirkėjai nuperka vidutiniškai apie 70 tūkst. kilogramų vyšnių, tad galima sakyti, kad šios uogos tikrai mėgstamos“, – teigia V. Budrienė.
Pasak „Iki“ komunikacijos vadovės, prekybos tinkle siekiama pasiūlyti ir patrauklią pirmųjų vyšnių kainą – jų kilogramas lojaliems pirkėjams kainuoja 2,49 Eur.
Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja, sako, kad vyšnių į racioną įtraukti tikrai reikėtų. Taip ne tik pasimėgausite vasarišku skoniu, bet ir praturtinsite organizmą vitaminais bei mineralais. Vyšniose gausu vitaminų C, A ir K, kalio, magnio ir kalcio. Taip pat jose galima rasti ir natūralaus melatonino – ši medžiaga gali pagerinti miego kokybę, tad norintiems lengvai užmigti ir geria išsimiegoti pravartu vakare suvalgyti bent pusę puodelio vyšnių.
„Vyšnios tikrai naudingos organizmui ir jomis verta mėgautis visą vasarą. Tai – vienas daugiausiai antioksidantų turinčių produktų. Taip pat vyšnios gali padėti sustiprinti imunitetą, pasižymi uždegimus slopinančiomis savybėmis. Sakoma, kad valgant daug vyšnių galima sumažinti ir raumenų skausmus, kurie atsiranda po didesnio fizinio krūvio“, – sako J. Sabaitienė.
Lengvi būdai išimti vyšnių kauliukus
Vyšnios valgomos gali būti valgomis kaip gaivus desertas ar užkandis ir vienos. Tačiau taip pat iš jų gaminami ir kompotai, sultys, verdamos uogienės ar jomis gardinami pyragai ir kiti desertai. Vis dėlto gali pasirodyti, kad susiruošus ką nors gaminti iš vyšnių, teks apsišarvuoti kantrybe laupant kauliukus, o ir drabužiai gali nukentėti dėl trykštančių vyšnių sulčių.
„Iki“ atstovė juokauja, kad iš tiesų visai nebūtina gaišti laiko – tereikia pasinaudoti keliais paprastais triukais, kaip lengvai ir be vargo išlukštenti vyšnių kauliukus.
Šiaudelis. Šis būdas – vienas lengviausių ir paprasčiausių. Be to, šiuo metodu ne tik pašalinsite kauliukus, bet ir neapsitaškysite sultimis. Jums reikė tik plastikinio butelio siauru kakliukus ir šiaudelio. Pastatykite butelį ant lygaus stalviršio, ant kaklelio dėkite vyšnią ir maždaug ties viduriu durkite šiaudeliu. Taip šiaudelio stumiamas kauliukas įkris tiesiai į butelį.
Žiogelis. Šis metodas, ko gero, tikrai pažįstamas mūsų močiutėms. Reikia paimti uogą, įdurti į jos vidurį žiogelį ir pašalinti kauliuką. Vietoj žiogelio galima naudoti ir tvirtą atlenktą sąvaržėlę.
J.Sabaitienė siūlo pasinaudoti patarimais ir išlaupius kauliukus išbandyti kelis netikėtus receptus su vyšniomis.
Vyšnių uogienė su juoduoju šokoladu
Jums reikės:
1 kg vyšnių
1 v.š. citrinos sulčių
400 g cukraus
30 g juodojo šokolado
Gaminimas:
Vyšnias nuplaukite, išimkite kauliukus ir supjaustykite mažais gabalėliais. Sudėkite uogas į puodą, supilkite citrinų sultis, suberkite cukrų. Kaitinkite, kol užvirs, ir sumažinę kaitrą virkite 4 minutes. Nugriebkite susidariusias putas, įtarkuokite šokoladą ir virkite dar 2 minutes. Viską gerai išmaišykite ir supilkite uogienę į stiklainius. Kai atvės, sandariai uždarykite ir laikykite vėsioje, tamsioje vietoje.
Pyragas su vyšniomis
Jums reikės:
150 g miltų
50 g cukraus
1/2 šaukštelio druskos
50 g sviesto
8 valg. šaukštų ledinio vandens, prireikus dar daugiau
1 valg. šaukšto obuolių sidro actas
Įdarui:
1 kg vyšnių
100 g cukraus
3 valg. šaukštų kukurūzų krakmolo
1/2 citrinos sulčių
1 šaukštelio malto imbiero
1 šaukštelio cinamono
3/4 šaukštelio migdolų ekstrakto
Žiupsnelio druskos
1 kiaušinio
Cukraus pudros pabarstymui
Gaminimas:
Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, cukrų ir druską. Sudėkite gabalėliais pjaustytą sviestą ir rankomis gerai išminkykite. Įpilkite ledinio vandens, acto ir išmaišykite. Jeigu reikia, įpilkite kiek daugiau vandens. Tešla turi būti vientisa ir ne per kieta. Suformuokite du lygius rutuliukus, uždenkite plėvele ir palikite šaldytuve bent 2 val.
Tuo metu pasigaminkite įdarą: vyšnias nuplaukite, išimkite kauliukus ir perpjaukite per pusę. Į didelį puodą ant vidutinės ugnies suberkite vyšnias, cukrų, kukurūzų krakmolą, citrinos sultis, imbierą, cinamoną, migdolų ekstraktą ir žiupsnelį druskos. Užvirkite, sumažinkite ugnį ir virkite, kol vyšnios suminkštės, o skystis pradės tirštėti, maždaug 15 minučių. Nukelkite nuo ugnies ir leiskite visiškai atvėsti.
Palikite tešlą kambario temperatūroje 5–10 minučių. Ant lengvai miltais pabarstyto paviršiaus iškočiokite tešlos gabalėlius pagal formos dydį. Vienu iš lakštų išklokite kepimo firmą. Kitą lakštą supjaustykite juostelėmis, kad galėtumėte jomis apdėlioti pyrago viršų.
Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Atvėsusį vyšnių įdarą užpilkite į tešla išklotą formą. Ant viršaus sudėliokite pyrago tešlos juosteles. Aptepkite plaktu kiaušiniu ir pabarstykite cukraus pudra. Dėkite pyragą į orkaitę ir kepkite apie 45 minutes arba tol, kol tešla gražiai paruduos, o įdaras ims burbuliuoti. Prieš patiekdami leiskite visiškai atvėsti. Skanaus!