Sąmoningas maisto produktų pirkimas gali ne tik paskatinti valgyti vertingesnį maistą, bet ir padėti sutaupyti. Pasak prekybos tinklo „Maxima“ subalansuotos mitybos partnerės Vaidos Kurpienės, svarbiausias apsipirkinėjimo aspektas – planavimas. Dietistė dalijasi 5 pagrindinėmis taisyklėmis, kurios gali padėti pakoreguoti ne tik pirkiniams išleidžiamą biudžetą, bet ir kasdienius mitybos įpročius.
Peržvelkite spinteles, šaldytuvą ir šaldiklį
Prieš einant į parduotuvę V. Kurpienė pataria peržvelgti maisto produktų spinteles, šaldytuvą ir šaldiklį. Čia gali būti užsilikusių, seniai pamirštų produktų, kurie nepanaudoti suges ir bus išmesti.
„Subalansuota mityba neatsiejama nuo planavimo. Tai padeda sutaupyti ir sunaudoti visus namuose turimus produktus. Ką turiu spintelėje, šaldytuve – sunaudoju, o tai, ko trūksta – perku parduotuvėje. Svarbu iš anksto suplanuoti ir būsimą meniu, taip kur kas lengviau matysite, kokių produktų atsargas dar reikia papildyti. Planuoti galite 3, 4 ar 7 dienoms. Norint sumažinti pinigines išlaidas, labiausiai pasiteisina trumpesnio laikotarpio, 3-4 dienų planavimas. Tokiu atveju net ir pasikeitus produktų poreikiui, galima lengvai reaguoti ir išvengti perteklinio jų kiekio “, – sako dietistė.
Pasak jos, itin naudinga šaldytuvo ir spintelių reviziją atlikti reguliariai, pasižymėti kalendoriuje šiam darbui skirtą datą. Tai ne tik padeda palaikyti nuolatinę tvarką, bet ir primena apie visus turimus, dar nepanaudotus produktus.
Sudarinėkite sąrašus
Apžiūrėkite visą namuose turimą maistą ir susidarykite pirkinių sąrašą. Dietistė rekomenduoja į parduotuvę eiti iš anksto pasiruošus – taip išvengsite pagundų pirkti. Šią taisyklę žino dauguma, bet ne visi ja vadovaujasi.
„Rinkitės maisto produktus, iš kurių galima gaminti namuose. Patariu sudaryti bazinių produktų sąrašą ir į jį įtraukti tai, ko visada turėtų būti jūsų namuose: grūdus, miltus, daržoves, mėgstamus baltymų šaltinius ar kitus priedus. Kiekvieno namų ūkio pirkinių sąrašas bus itin skirtingas, tačiau jis gali padėti sutaupyti. Prekybos tinklai reguliariai taiko nuolaidas įvairioms produktų grupėms, tad naudojamas prekes galima įsigyti už mažesnę kainą. Tereikia pasidomėti, kada vyksta akcijos ir planuojant apsipirkimą peržiūrėti, ko artimiausiu metu gali pritrūkti. Jeigu esate įsitikinę, kad suvartosite tam tikrus produktus iki jų galiojimo pabaigos, juos pirkti galite ir didesniais kiekiais“, – sako V. Kurpienė.
Ekspertė pabrėžia, kad pirkinių sąrašą verta turėti perkant ne tik bazinius produktus, bet ir įsigyjant brangesnius, tokius kaip žuvį ar mėsą. Prieš einant į parduotuvę patariama peržiūrėti nuolaidų leidinį, o radus gerų pasiūlymų – susiplanuoti ką iš jų gaminsite ir kokių priedų reikia.
Sekite nuolaidas ir įstokite į lojalumo klubus
Dietistė V. Kurpienė rekomenduoja stebėti prekybos tinklų siūlomas nuolaidas ne tik nuolaidų leidiniuose, bet ir specialiose programėlėse, sekti konkrečioms prekėms skirtas dienas ir muges. Jų metų už mažesnę kainą galima įsigyti ne tik maisto produktų, bet ir buitinės technikos ar grožio prekių.
Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė, „Maximos“ Komunikacijos ir korporatyvinių reikalų departamento direktorė, patvirtina, kad prekybos tinklo lojalumo programos dalyviai reguliariai sulaukia papildomų akcijų, nuolaidų konkrečioms prekėms, o dalį išleistų lėšų susigrąžina į kortelę „Maximos“ pinigais.
„Pirkėjai kviečiami dalyvauti įvairiuose žaidimuose, mugėse, nuolaidų dienose ir svarbiausiuose išpardavimuose. Praėjusiais metais išplėtėme „Ačiū“ klubų pasirinkimą, o jų nariai nuolat sulaukia specialių ilgalaikių pasiūlymų, individualiai parengtų pagal jų poreikius bei pomėgius. Iš viso prekybos tinklas turi 7 klubus: „Studentų“, „Mažylių“, „Ant grotelių“, „Žuvies mėgėjų“, „Sodo ir daržo“, „Augintinių“ ir „Sūrių“. Lojalumo programos nariai gali pasirinkti 5 aktualiausius klubus ir naudotis ilgalaikėmis nuolaidomis bei geriausiais pasiūlymais“, – sako I. Trakimaitė-Šeškuvienė.
Dietistė V. Kurpienė priduria, kad produktus su nuolaida reikėtų pirkti atsakingai – įvertinti ar perkamas kiekis bus suvartotas ir nesuges, atkreipti dėmesį ne tik į pakuotės, bet ir kilogramo kainą.
Šaldykite produktus
Pasak ekspertės, parduotuvėje parduodamos maisto prekių pakuotės dažnai būna orientuotos į šeimas, tad mažesnis namų ūkis gali nespėti per rekomenduojamą galiojimo laiką suvartoti įsigyto produkto.
„Beveik visus produktus bei patiekalus galima užšaldyti šaldiklyje ir atšildžius suvartoti. Svarbu žinoti kelias esmines taisykles, kad jie išlaikytų gerą skonį ir vertingas maistines medžiagas. Šaldyti produktai ir patiekalai turi būti laikomi ne aukštesnėje kaip –18 °C temperatūroje. Pagamintus patiekalus geriausia suvartoti per 2-3 mėnesius. Itin svarbu parinkti tinkamą tarą, kadangi naudojant tam neskirtus maistinius maišelius arba dėžutes dalis polimerų gali pakliūti į maistą. Rinkitės snaige ar kitaip pažymėtus šaldymo indus arba maišelius, kuriuos galite įsigyti parduotuvėse“, – įspėja „Maximos“ subalansuotos mitybos partnerė.
V. Kurpienė papildo, kad šaldymo kamera negali būti padengta storu sluoksniu ledo. Patogiausia yra į kameros skyrius produktus ir patiekalus dėti kuo mažesniais kiekiais, kadangi produktus atšildyti ir vėl šaldyti yra nerekomenduojama.
Laikykitės sezoniškumo
Mityba pagal sezoniškumą yra ne tik naudinga mūsų sveikatai, tačiau gali padėti sutaupyti. Sezono metu produktai bus ne tik skanesni, siūlomas asortimentas platesnis, bet ir parduodami už prieinamą kainą.
„Jeigu nusprendėte įsigyti braškių, o parduotuvių lentynose matote padėtas tik kelias dėžutes – greičiausiai dar ne sezonas ir jas įsigysite už didesnę kainą. Stebėkite produktų sezoniškumą – tiek vaisių, tiek daržovių skyriuose tai pamatyti galima plika akimi. Produktų kiekis, išstatymas (jų daugiau) ir kaina – pagrindiniai aspektai, į kuriuos rekomenduoju atkreipti dėmesį apsiperkant“, – pataria V. Kurpienė.
Dietistė teigia, kad sutaupyti gali padėti ir kasdieniai įpročiai: subalansuota mityba, fizinis aktyvumas ir kokybiškas miegas: „Jeigu prastai miegate arba valgote nevertingą maistą – norėsis valgyti daugiau, kankins alkis ir saldumynų ar miltinių produktų potraukis. Rūpestis savimi ir subalansuoti kasdieniai įpročiai taip pat gali padėti sutaupyti ir suvalgyti tik kūnui reikalingą maisto kiekį“.