Gamink kaip virtuvės šefas: 5 gudrybės, kurias naudoja profesionalai

Gamink kaip virtuvės šefas: 5 gudrybės, kurias naudoja profesionalai

Gaminti maistą taip, kaip tai daro virtuvės šefai – pasvajoja daugelis. Spalio 20-ąją minint tarptautinę virėjų dieną, puiki proga išbandyti kelias profesionalų naudojamas gudrybes, kurios kaipmat palengvins maisto ruošimą namuose. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad pastaruoju metu pirkėjai renkasi daugiau šviežio, sveikesnio maisto, prioritetą teikia produktų kokybei ir vis drąsiau eksperimentuoja išbandydami įvairesnius skonius.

Pastebime, kad vartotojai vis labiau domisi maisto kultūra, ieško įvairesnių receptų, dažniau renkasi paragauti netradicinių produktų. Tačiau kartu pastebimas ir siekis maitintis sveikiau – pirkinių krepšeliai visuomet pildomi sezoniniais vaisiais ir daržovėmis, kurių gausų asortimentą esame paruošę. Pardavimų duomenimis, populiariausiųjų penketuką sudaro bulvės, pomidorai, agurkai, kopūstai ir morkos. Taip pat vis daugiau dėmesio skiriama ekologiškų produktų skyriui – čia dažnu pasirinkimu tampa ekologiška varškė, natūralus jogurtas, vištų kiaušiniai ar viso grūdo duona“, – sako V. Budrienė.

Susikurkite restoraną namuose 

Pasak Vilmos Juodkazienės, prekybos tinklo „Iki“ atstovės, gaminimas namuose turi labai daug privalumų, o svarbiausia – galima rinktis ingredientus pagal savo poreikius ir taip užtikrinti, kad valgysite šviežią ir sveiką maistą, Tiesa, ne kiekvienas jaučia neapsakomą malonumą suktis virtuvėje, todėl verta įsiklausyti į virtuvės šefų naudojamas gudrybes, kurios ir palengvins maisto gaminimą, ir perkels jų kokybę į kitą lygį.    

„Maistas – neatsiejama kiekvieno gyvenimo dalis, todėl nenuostabu, kad ši tema aktuali daugeliui. Kaip ir kiekvienoje srityje, taip ir virtuvėje, siekiant aukščiausios kokybės visada verta pasidomėti profesionalų patarimais. Kartais galima nustebti, kokį pokyti pasieksite atlikus vos vieną ar kitą triuką. Neabejotinai kiekvienas virtuvės šefas pasakytų, kad svarbiausias dalykas, gaminant maistą – produktų kokybė. Tačiau šalia to yra dar ir daugybė įvairiausių gudrybių, kurios leidžia net ir paprasčiausius patiekalus paversti tikru gastronominiu šedevru ir namuose pasijusti lyg restorane“, –sako V. Juodkazienė ir artėjančios virėjų dienos proga dalijasi naudingais patarimais, kurie pravers sukantis virtuvėje.

5 triukai, kuriuos naudoja virtuvės šefai

Stebėkite prieskonių kiekį. Gaminant maistą prieskoniai yra tokie pat svarbūs kaip ir pagrindinis ingredientas. Jie pagardina patiekalus, suteikia jiems nepakartojamą skonį, subtilų kvapą ir palieka aštrų, sūrų ar gaivų poskonį burnoje. Visgi, gaminant bet kokį patiekalą, svarbiausia – skonių balansas, todėl svarbu tiek nepadauginti, tiek nepašykštėti prieskonių. Anot virtuvės šefų, jeigu konkrečiame recepte nėra nurodytas tikslus tam tikrų prieskonių kiekis, jį matuokite šaukštu. Žiupsnelis atitinka 1/8 šaukšto.

Jeigu įsigytus prieskonius dar ir tinkamai laikysite, jie neturėtų prarasti savo savybių, nors laikui bėgant jos gali ir susilpnėti. Svarbiausia yra apsaugoti prieskonius nuo šviesos ir tiesioginių saulės spindulių. Šviesa gali susilpninti maltų prieskonių skonį, tad vertėtų juos laikyti tamsesnėje spintelėje. Taip pat svarbu, kad prieskoniai nesudrėktų, nes drėgmė gali iškreipti jų skonį. Todėl geriau juos laikyti stikliniuose, sandariai užsukamuose indeliuose.

Reguliuokite česnako intensyvumą. Česnakas – natūralus prieskonis, todėl nenuostabu, kad jis naudojamas ruošiant daugelį patiekalų. Pradedant sriubomis, troškiniais ir baigiant įvairiausiais padažais. O italai, prancūzai ar ispanai be šios stipraus skonio daržovės daugelio savo patiekalų išvis neįsivaizduoja. Visgi, ar žinojote, kad gaminant – česnako skonio intensyvumą galima reguliuoti? Pavyzdžiui, jeigu česnako į patiekalą įsidėsite vos pradėjus gaminti – jo skonis bus kur kas švelnesnis, nei jo į patiekalus įdėjus pačioje gaminimo pabaigoje.

Norėdami sutirštinti padažus naudokite makaronų vandenį. Virėte makaronus – neišpilkite jų vandens. Šį slaptą ingredientą ruošiant makaronų patiekalus naudoja kiekvienas italų šefas. Makaronų vanduo – puikus padažų tirštiklis. Geriausia jį naudoti padažus troškinant keptuvėje, taip dalis jo greitai nugaruos ir įvairiausi padažai taps kreminės konsistencijos.

Naudokite daug sviesto ir druskos. Jeigu norite gaminti maistą kaip prancūzų virtuvės šefai – patiekaluose, kuriuose reikalingas sviestas, padvigubinkite arba net patrigubinkite jo kiekį. Prancūzų šefai net gamindami tokį paprastą patiekalą kaip bulvių košė sunaudoja mažiausiai pusę pakelio sviesto. Taip pat drąsiau gardinkite patiekalus druska, tačiau nuolat ragaukite, kad nepersistengtumėte. Mat per mažas druskos kiekis neatskleidžia viso natūralaus skirtingų ingredientų skonio.

Pašildykite lėkštes. Laukiate svečių, kruopščiai planuojate, kuo juos pavaišinsite, išsijuosę sukatės virtuvėje, o kol visiems patiekiate maistą, jis atšąla? Virtuvės šefai turi vieną labai paprastą sprendimą, kurį lengvai galite pritaikyti namuose. Anot jų, prieš patiekiant maistą į lėkštes ar dubenį, reikėtų jas bent 30-90 sekundžių pašildyti mikrobangų krosnelėje. Šaltos lėkštės atima šilumą iš maisto, todėl taip ilgiau išlaikysite patiekalą karštą.

TAIP PAT SKAITYKITE