Aromatingos ir ryškiais skoniais turtingos prieskoninės žolelės jau tūkstančius metų naudojamos įvairiuose receptuose. Tačiau gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad prieskonines žoleles reikėtų vertinti ne tik dėl plataus panaudojimo virtuvėje, bet ir naudos sveikatai – vos keli šviežių prieskoninių augalų lapeliai gali sumažinti nuovargį, sustiprinti imunitetą arba sumažinti kai kurių ligų riziką. Prieskoninių žolelių namuose ant palangės galime užsiauginti ir patys, todėl prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasakoja, kaip tinkamai tai daryti. Ieškantiems žemų kainų ji turi gerą žinią – šią savaitę tinklo parduotuvėse jau užaugintoms prieskoninėms žolelėms vazonėliuose taikoma speciali akcija, tad pigiau bus galima įsigyti bazilikų, kalendrų, petražolių, krapų, melisų ir čiobrelių.
Pasižymi antioksidacinėmis savybėmis
Prieskoninės žolelės užima svarbią vietą skirtingų pasaulio šalių ir kultūrų kulinarijoje. Jos patiekalams suteikia papildomų spalvų, skonių ir nepakartojamų aromatų, tad tinkamai jas derinant tarpusavyje galima net labiausiai nusibodusių patiekalų skonius pakeisti neatpažįstamai. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, šviežios prieskoninės žolelės pasižymi ir nauda mūsų sveikatai.
„Skirtingos prieskoninės žolelės yra turtingos įvairiais mikroelementais, mineralinėmis medžiagomis, vitaminais ir biologiškai aktyviomis medžiagomis, o labiausiai jas vienija polifenoliai, kurie mūsų organizmą veikia kaip antioksidantai. Dar prieskoninės žolelės pasižymi dideliu eterinių aliejų kiekiu, kurie gali sumažinti stresą ar net pagerinti miego kokybę ir padėti išvengti kai kurių ligų. Pasaulio kulinarijoje ne veltui tokie populiarūs skirtingų prieskoninių žolelių mišiniai, pavyzdžiui, iš Prancūzijos kilęs Provanso žolelių mišinys su čiobreliais, rozmarinais, raudonėliais ir kitais prieskoniais ar taip pat prancūzų kulinarijoje populiarūs surištų prieskonių ryšulėliai, naudojami sriubų, sultinių bei troškinių virimui“, – pasakoja dr. E. Gavelienė.
Ji sako, kad pakeisti šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis įprastus džiovintus prieskonius tikrai verta, ypač prasidėjus šviežių prieskoninių žolelių sezonui. Tačiau svarbu žinoti vieną taisyklę – jei džiovintas žoleles į patiekalus beriame gamybos pradžioje, tai šviežias prieskonines žolelės reikėtų įdėti prieš pat patiekalo gaminimo pabaigą, kad karštis nenuslopintų augalų maistinių savybių, ryškaus jų skonio bei aromato.
Gydytoja dietologė pastebi, kad tradiciškai lietuviai dažniausiai vartoja krapus ir petražoles, tačiau į mitybos racioną pamažu įtraukia ir įvairesnes prieskonines žoleles: „Vis dažniau vartojami peletrūnai, čiobreliai, mairūnai – šios žolelės buvo populiarios senojoje Lietuvos kulinarijoje, o paskui kuriam laikui primirštos. Geras ženklas, kad dabar po truputį jos vėl prisimenamos kaip palankios sveikatai“, – sako dr. E. Gavelienė.
Prieskoninių žolelių įvairovė: nuo skintų iki užaugintų vazonėliuose
Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva teigia, kad parduotuvių daržovių lentynose galima rasti platų prieskoninių žolelių pasirinkimą – nuo skintų ir fasuotų iki paaugintų vazonėliuose.
„Savo asortimente stengiamės pasiūlyti kuo platesnę šviežių prieskoninių žolelių įvairovę. Skintų fasuotų žolelių kategorijoje turime šviežių kalendrų, petražolių, krapų, bazilikų, mėtų, rozmarinų, čiobrelių, svogūnų laiškų ir net sukomplektuotų žalumynų rinkinių, pavyzdžiui, žuvies, paukštienos ar jautienos patiekalams, taip pat šašlykams, šaltibarščiams. Turime ir platų vazonėliuose užaugintų žolelių pasirinkimą: bazilikų, kalendrų, petražolių, krapų, čiobrelių, melisų bei mūsų privačios etiketės „I Love Eco“ ekologiškų mėtų“, – vardija O. Suchočeva.
Nusipirkę žalumynų dažnai jų visų nesunaudojame iškart, tad norint mėgautis jų šviežumu ilgiau O. Suchočeva pataria jas laikyti šaldytuve: „Suvyniokite šakeles į sudrėkintą popierinį rankšluostį ir įdėkite į maišelį arba sandarią dėžutę. Taip pat galima pamerkite žolelių šakeles į stiklinę ar kitą indą su vandeniu ir uždengti maišeliu. Šie triukai padės skintoms žolelėms išsilaikyti ilgiau.“
Ji pasakoja, kad dalis prieskoninių žolelių prekybos vietas pasiekia tiesiai iš Lietuvos augintojų: „Skinti svogūnų laiškai bei jų rinkinys su krapais – lokali mūsų šalies ūkininkų produkcija. Be to, net šešių rūšių vazonėliuose parduodami prieskoniai (bazilikai, kalendros, petražolės, krapai, čiobreliai, melisos) taip pat yra lietuviški. Todėl džiaugiamės, kad ištisus metus savo pirkėjams galime pasiūlyti vietinę produkciją.“
Rekomenduoja, ką užsiauginti ant palangės
Prieskonines žoleles namuose galima užsiauginti ir patiems. Toks nuosavas daržas ant palangės arba balkone nereikalaus daug investicijų, bet pasėję dabar – jau pavasarį turėsite mėgstamų prieskonių. Pasak ekspertės, prieskonines žoleles auginant namuose svarbu parinkti augalams saulėtą erdvę ir nepamiršti reguliariai jų laistyti.
„Auginkite tai, ką mėgstate naudoti virtuvėje. Vieni populiariausių palangės augalų – kvapieji bazilikai, čiobreliai, raudonėliai, mėtos ir melisos, kurių lapeliai visuomet paskanins tiek desertus, tiek arbatas. Namuose lengvai pavyks užsiauginti ir mikrožalumynų bei svogūnų laiškų. Beveik visi prieskoniniai augalai mėgstą saulę, tad parinkite jiems kuo daugiausiai šviesos gaunančią erdvę. Be to, svarbu neužmiršti ir šių augalų palaistyti. Vis dėlto, jei laiko arba noro auginti prieskoninių žolelių patys neturite – galite įsigyti jau paaugintų pigių augalų krūmelių ir juos persisodinti į namuose turimus vazonus“, – rekomenduoja O. Suchočeva.