Ant palangės žaliuojančios prieskoninės žolelės – ne tik graži interjero detalė, bet ir praktiškas bei pigus būdas naminius patiekalus praturtinti mėgstamais prieskoniais. Įvairiausių prieskoninių žolelių namuose užsiauginti yra nesudėtinga, tereikia šiek tiek kantrybės ir laikytis kelių paprastų jų auginimo taisyklių. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad svogūnų sodinukų įpusėjus sausiui jau galima rasti ir parduotuvių lentynose.
„Šviežios prieskoninės žolelės visais metų laikais turi paklausą, todėl parduotuvėse esame paruošę platų tiek jų, tiek mikrožalumynų asortimentą. O tiems pirkėjams, kurie nori jų užsiauginti namuose, jau nuo pat sausio mėnesio siūlome net trijų rūšių: geltonųjų, baltųjų, raudonųjų svogūnų sodinukų, kurių kainos svyruoja nuo 1,99 iki 2,99 Eur. Tai ne tik patogu, nes užsiauginus juos namuose, visuomet po ranka turėsite kuo pagardinti patiekalus, bet ir pigu – sodinimui pinigų išleisite vieną kartą, o mėgautis užaugintais šviežiais žalumynais galėsite daug ilgesnį laiką. Ieškantiems įvairovės netrukus pasiūlysime ir šalotinių svogūnų sodinukų“, – teigia V. Budrienė.
Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja, sako, kad namuose įvairiausius mikrožalumynus, svogūnų laiškus ar kitas prieskonines žoleles galima auginti visais sezonais. Jie auga greitai, o jų priežiūra nėra sudėtinga. „Iki“ atstovė pasidalijo keliomis skirtingų prieskoninių žolelių bei mikrožalumynų auginimo subtilybėmis.
Kaip namuose užsiauginti prieskoninių žolelių?
Svogūnų laiškai. Svogūnų laiškai – ne mažiau naudingi organizmui nei patys svogūnai. Juose randama karotino, vitamino C, kalio, natrio, kalcio, magnio, geležies, fosforo. Namuose šių, nuo seno lietuvių vertinamų prieskoninių žolelių, užsiauginti yra paprasta.
Į žemę pasodinti svogūnų sodinukai laiškus pradeda leisti vos po kelių savaičių. Jie, kaip ir kitos daržovės ar prieskoninės žolelės, geriausiai auga specialiai tam skirtoje, mineralinėmis medžiagomis praturtintoje žemėje. Geriausia svogūnų sodinukus sodinti 2–3 cm gylyje. Du trečdaliai galvučių turi būti po žeme, likęs trečdalis – virš žemės. Tik pasodinus, geriausia juos laikyti šiltoje ir tamsioje vietoje, o daigams prasikalus – perkelti ant palangės, kur svogūnai gaus daugiau šviesos.
Mikrožalumynai. Jeigu norite savo racioną praturtinti sveikatai taip naudingais mikrožalumynais, namuose užsiauginkite ožragių, žirnių, porų, spindulinių pupuolių, brokolių ar lapinių ridikėlių. Tokie žalumynai pasižymi ypač dideliu vitaminų ir mineralų kiekiu. Todėl žiemą, kai valgome mažiau šviežių daržovių, rekomenduojama jais paskaninti įvairiausius patiekalus.
Tiems, kurie nori itin greito rezultato – J. Sabaitienė siūlo pasisodinti saulėgrąžų. Jas svarbiausia susmeigti smailiuoju galu į žemę vieną šalia kitos, o ne suberti padrikai. Priklausomai nuo mikrožalumynų rūšies – jais mėgautis galėsite jau po 6–14 dienų nuo pasodinimo. Mikrožalumynams auginti puikiai tinka puodeliai, nedideli stikliniai indeliai, netgi kiaušinių lukštai.
Nepamirškite palaikyti drėgmės. Namuose auginant prieskonines žoleles, reikėtų nepamiršti palaikyti drėgmę. Ypač, jei po palange, ant kurios jos auga, yra radiatorius. Sodinukų žemę būtina nuolat negausiai palaistyti, geriausiai tam naudoti vandens purškiklį, kad jų per daug neperlietumėte.