Pirmasis kavos puodelis namuose – svarbiausias ryto ritualas, padedantis kupiniems jėgų pradėti naują dieną. Manoma, kad kokybiškai kavai paruošti reikia daugybės žinių ir brangios įrangos, tačiau tai nėra tiesa. Užtenka žinoti keletą taisyklių ir jūsų užplikytas kavos puodelis taps ypač gardžiu. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, teigia, kad kava kasdieniame pirkėjo krepšelyje užima ypač svarbią vietą. Nors gausėja specializuotų kavinių, kuriose galima išgerti puodelį profesionaliai paruoštos kavos, pirkėjai kavos namuose neatsisako.
„Bėgant metams pirkėjų įpročiai palaipsniui keičiasi, o kavos gėrimas namuose įgavo naują prasmę. Anksčiau pirkėjai kavą rinkdavosi pagal kainą, tačiau dabar pagrindinis kriterijus renkantis pupeles ar maltą kavą – kokybė ir skoninės savybės. Jau tapo įprasta, kad parduotuvių lentynose galima rasti skirtingų rūšių ar skrudinimo kokybiškos kavos iš įvairiausių pasaulio regionų. Ji pirkėjų krepšeliuose atsiduria ne tik švenčių proga, bet ir kasdien“, – sako V. Budrienė.
Paruošti skanią kavą namuose nėra sudėtinga, tačiau verta nepamiršti, kad šis procesas prasideda dar parduotuvėje. Renkantis kavą, svarbu atkreipti dėmesį į jos skrudinimo datą, kuri turi būti kuo naujesnė, taip pat regioną. Saugiausias pasirinkimas – kavos iš Centrinės ir Pietų Amerikos. Kavos iš Salvadoro, Brazilijos, Kolumbijos yra subalansuotos, šokoladiškesnės ir su riešutinėmis natomis. Norėdami ne klasikinės, įdomesnės ir rūgštesnės kavos, rinkitės kavą iš Afrikos. Kava iš Etiopijos, Kenijos ar Panamos yra puikus ir originalus pasirinkimas.
Vilma Juodkazienė, „Iki“ atstovė“, teigia, kad įsigijus kokybišką kavą, ne ką mažiau svarbus yra ir jos paruošimo būdas. Dažnas galvoja, kad paruošti tobulą kavos puodelį reikia įmantrių kavos aparatų, specialių indų ir filtrų. Žinoma, speciali kavos ruošimo įranga leidžia šį gėrimą paruošti skirtingais būdais ir namuose išgauti ypatingų skonių, tačiau gera žinia ta, kad geram kavos puodeliui ji visai nėra būtina. Tereikia žinoti keletą taisyklių.
Ruošdami kavą, atkreipkite dėmesį į vandenį – geriausia naudoti filtruotą. Vanduo iš čiaupo taip pat gali būti tinkamas, bet jeigu jis bus labai kietas, tikėtina, kad paveiks kavos skonines savybes.
Kaip žinoma, vandens virimo temperatūra siekia 100 laipsnių. Tačiau užplikydami kavą verdančiu vandeniu, darote esminę klaidą. Geriausia, kad kava būtų plikoma apie 90 laipsnių temperatūros vandeniu, tuomet kava nesudegs – juk nenorime ypač karčios, į pelenus panašios kavos. Kai virdulyje užverdate vandenį, palaukite apie minutę, kol šis „nurims“, neburbuliuos ir tik tuomet užpilkite kavą, pataria „Iki“ atstovė.
Verta atkreipti dėmesį ir į tai, kokiu greičiu pilate vandenį. Kantrybė – dorybė. Į puodelį su kava įpilkite labai nedidelį vandens kiekį, šiek tiek palaukite, tuomet pabaikite pilti vandenį sukamaisiais judesiais, bet neskubėkite.
Svarbu ir tai, kokį kavos kiekį dedate į puodelį. 150 mililitrų vandens siūloma naudoti 7,5 gramo kavos. Nepamirškite, kad kuo šviežesnė kava – tuo ji skanesnė. Jei perkate jau maltą kavą, laikykite ją tamsioje ir vėsioje vietoje, pavyzdžiui, šaldytuve.
Taip pat nebijokite eksperimentuoti – išbandykite skirtingo skrudinimo lygio ir malimo pupeles, nebijokite ir naujų paruošimo būdų. Atradę aukso viduriuką savo gomuriui, mėgausitės tobula kava kiekvieną dieną.